W tym roku wypróbuj w święta babeczki piernikowe. Przepis nie jest trudny

Babeczki piernikowe, na które przepis prezentujemy poniżej, będą smakować najlepiej, jeśli przyrządzisz je ze składników w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, najlepiej upiec je w dniu zjedzenia, a nie na długo przed nim, jak to często bywa w przypadku pierniczków i piernika. Ich przygotowanie zajmie ci około 15 minut, plus samo pieczenie – około 20-25 minut. Autorką przepisu na piernikowe babeczki jest blogerka Lucy Parissi.
Przepis na piernikowe babeczki
Składniki na babeczki:
- 165 g mąki pszennej
- 165 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka pomarańczy
- 100 g miękkiego masła
- 2 średniej wielkości jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżka melasy lub syropu złocistego
Składniki na lukier:
- 250 g pełnotłustego mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki melasy lub złocistego syropu
- śmietana tortowa 48%
- 3 łyżki kremu ciasteczkowego (opcjonalnie)
- odrobina ciepłej wody (jeśli będzie potrzebna)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃ (w funkcji góra-dół). Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zmiękczone masło, jajka, mleko, melasę i skórkę pomarańczową. Rozpocznij mieszanie w mikserze na niskich obrotach, by stopniowo zwiększać prędkość do czasu, aż ciasto stanie się gładkie.
Podziel ciasto na 12 dużych lub 16 mniejszych foremek na babeczki i zapiekaj przez około 20-25 minut aż babeczki wyrosną na puszyste i sprężyste w dotyku. Zanim położysz na nie lukier, poczekaj aż ostygną.
Umieść wszystkie składniki na lukier w misce i mieszaj na niskich obrotach miksera aż się połączą, a następnie na większych, do czasu wytworzenia się gęstego lukru. Sam lukier wyciskaj przez rękaw z dużą końcówką w kształcie gwiazdy. Nałóż go na babeczki, które możesz też ozdobić jeszcze posypką czy brokatem spożywczym lub mini ciasteczkowym ludzikiem.